images/fade/fade1.jpg

metroexodus epicgamesstore f

Gemuteerde monsters, nauwe ondergrondse gangenstelsels en open vlaktes in een post-apocalyptische setting. Metro Exodus heeft het allemaal!

 

Metro Exodus is een survival horror first-persoon shooter. De game is ontwikkeld door 4A games en op 15 februari 2019 uitgegeven door Deep Silver. Metro Exodus is alweer het derde deel binnen de franchise en gebaseerd op de boeken van Dmitry Glukhovsky.

 

Gespeeld op: Playstation 4

 

Het verhaal
In Metro Exodus speel je als een Russische burger. Zoals ook in de eerdere delen beschreven is, werd de wereld waarin het verhaal zich afspeelt geteisterd door een reeks aan nucleaire aanvallen. Aangezien de Russische bolwerken ervan overtuigd werden dat er bovengronds vanwege radioactieve straling geen enkel leven mogelijk is, wonen groepjes overlevenden in de ondergronds metrostelsels. Tot dusverre kwam het bij niemand van de schaars overgebleven overlevingsgroepen op om bovengronds terrein te verkennen. Arthyom denkt hier echter anders over. Bepakt met een zuurstofmaster, een handjevol munitie en enkele andere overlevingsmiddelen, maakt hij steeds verdere bovengrondse uitstapjes. Al gauw komt hij tot de ontdekking dat er iets vreselijk mis is en gaat hij zich langzamerhand afvragen of het leven in de metrostelsels onder de grond nog wel nodig is..

Open wereld, maar ook weer niet
De developers omschrijven Metro Exodus als het eerste deel binnen de franchise waar een mechanisme wordt gebruikt. In principe is het hierbij zo dat je als speler steeds in verschillende gebieden terechtkomt, waar je allerlei missies voor de groep overlevenden moet uitvoeren. Binnen deze gebieden kun je inderdaad alle kanten op, hier zitten echter wel beperkingen aan. Je hebt redelijk veel ruimte om te , meer veel minder dan bijvoorbeeld bij een Far Cry of The Witcher game. In principe geen punt, ik voelde me als speler namelijk wel redelijk vrij in mijn doen en laten. Daarnaast helpt het ook mee dat er genoeg te beleven valt in de post-apocalyptische wereld van Metro Exodus. Je komt een hoop tuig als bandieten, rovers en andere moordenaars tegen, maar ook gemuteerde, uit de kluiten gewassen dieren. Al snel krijg je bijvoorbeeld te maken met een soort schorpioenen, maar met het formaat van een volwassen mens. Ook liggen er in elke bouwval of ruïne wel Ghouls op de loer. A4 Studios is absoluut creatief omgegaan met het creëren en in sfeer brengen van deze aftandse, verwoeste wereld.

Geen standaard first-person shooter
Al hoewel de Metro games altijd al een eigen smoel hebben gehad, doet Metro Exodus hier nog even een schepje bovenop. Je werkt als speler met minimale voorraden, de kogels van je wapens zijn vaak op een hand te tellen en liggen er ook niet voor het grijpen. Juist daarom ben ik deze game heel erg voorzichtig en tactisch wezen doorlopen. Soms houd ik ervan om lekker door een horde aan vijanden heen te raggen, maar op deze manier zul je al snel het onderspit delven in deze game. Het is van belang dat je goed nadenkt over je volgende . ‘Met dit soort dilemma’s heb ik de hele game door rondgelopen. Ik moet zeggen dat de richt waar je als speler in geduwd wordt, goed werkt. 

De look en feel
In een game vind ik het altijd vooral belangrijk dat ik een vorm van escapisme ervaar. Ik moet een bepaalde sfeer kunnen proeven voordat ik me in een game weet te verliezen. Metro Exodus doet dat vanwege een mooie omgeving, slimme AI en (beperkt) open gebieden best goed. Wel voelt de gameplay zelf soms net wat aan. Soms had ik het idee dat ik op het gebied van beweging en het schietmechanisme met een game van vijf jaar geleden te maken heb. Technisch gezien zat het in principe aardig in orde. Enkele bugs en glitches, maar ik heb geen game breaking problemen ervaren. Gelukkig maar, want de Metro games hebben er een handje van vol te zitten met bugs. Ik vind het lastig om de vinger hier op de zere plek te leggen, maar misschien komt het wel gewoon doordat ik te verwend ben door al die enorme Blockbuster titels. 

Conclusie
Metro Exodus is een sterke, sfeervolle game met een uitgesproken verhaal. De wereld voelt ijskoud en somber aan, precies zoals ik het hebben wil bij dit type game. Wel is de zelf niet altijd even soepel en is de , niet volledig ‘open’. Over een hoeven we trouwens niet eens te spreken, want dit hoort wat mij betreft echt niet thuis in dit type game. Ik ben dan ook opgelucht dat ze het achterwegen hebben gelaten. 

De game gaat op het moment van schrijven over de toonbank voor een adviesprijs van€59,99 en is beschikbaar op de Playstation 4, Xbox One en PC. 

 

+ sterk verhaal

+ levendige setting

+ technisch in orde

-niet volledig open world

- gameplay soms niet heel soepel

 

4/5 sterren