images/fade/fade1.jpg

Hero Grid 2019

In 2008 bracht Codemasters Race Driver: Grid uit. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en heeft Codemasters een reboot versie gemaakt van deze vierde Grid-titel binnen de TOCA-serie. De game heeft een flinke opknapbeurt gehad en zou weer lekker mee moeten draaien met de standaard wat betreft de kwaliteit van racegames in 2019. Of ze dit gelukt is lees je hier! 

 

Gespeeld op: Playstation 4

Jouw rol als coureur
Zodra je de game opstart krijg je een sequence te zien waarin een raceauto over de baan scheurt. Vervolgens worden de controls aan jou als speler overgelaten en zit je gelijk midden in de race. Na een aantal soortgelijke tracks gecheckt te hebben, kom je in een menu terecht waar alle races op te vinden zijn. Alles staat in hokjes ingedeeld op de verschillende organisaties en types races. Je gaat racen in landen als Barcelona, San Francisco, Shanghai en op het Silverstone circuit. Het hangt helemaal af van het type race of je met een hele strakke Ferrari op de baan verschijnt of een Mini Cooper. De variatie aan soorten races, het niveau van de banen tot aan de weersomstandigheden maken GRID 2019 een hele diverse game. Waar je in Gran Turismo of Dirt Rally veelal te maken krijgt met dezelfde soort races, kun je het hier naar eigen smaak afwisselen. Uiteindelijk is het doel van de game wel om van alles wat mee te pakken, zodat je genoeg geld verdient.

Geld verdienen
Zoals zojuist vernoemt, draait het in deze game heel erg om het behalen van een hoge positie en bakken met prijzengeld in de wacht te slepen. Dit geld kun je namelijk inzetten om nieuwe auto’s aan te schaffen, maar ook om in zee te gaan met verschillende teams. Deze teams helpen jouw positie in de race te versterken, met als keerzijde dat je een deel van het prijzengeld aan hen afstaat. In principe een handig concept dus, alleen merkte ik gedurende mijn speelsessies dat het selecteren van het juiste team vrij snel aan mij ontschoot. Het hele ‘My Team’ kopje zit vrij ver weggestopt in de menustructuur en nergens tussen de races door krijg je hier concrete aanwijzingen over. 

grid 2

De gameplay
Naast dat de racetracks sterk in elkaar moeten zitten (wat zeker het geval is) moet de game ook lekker aanvoelen. GRID 2019 neigt naar een arcade racer, met een wat lager instapniveau dus, maar speelt alsnog lekker weg. De auto’s verschillen erg van besturing, weersomstandigheden hebben daadwerkelijk impact op de gameplay en de brute geluiden van de auto’s maken de sfeer compleet. De graphics daarentegen vallen mij een beetje tegen. Het is geen lelijke game, maar zoals bij wel meer titels van Codemasters (ik noem een Dirt) is het zicht in de verte vaak vrij onscherp en kleurloos. Ook de auto’s zelf en het wegdek kunnen er wel mee door, maar het is zeker niet de mooiste racegame van het moment. 

De AI is vaak wel vrij slim en haalt onverwachts trucjes uit, wat de gameplay goed spannend houdt. Wel heb ik het idee dat wanneer je eenmaal op de eerste plek rijdt, de AI zo geprogrammeerd is dat ze altijd vlak achter je blijven plakken. Dit is een puntje van kritiek die vaak in races games naar voren komt. 

De multiplayer werkt overigens wel lekker; zowel Quick Match als de ranglijsten. De servers lopen goed en het duurt niet lang voor je in een lobby zit. 

grid 3

Conclusie
GRID 2019 is een prima reboot en gaat mee in de tijd, maar ergens blijft de gameplay en het afwerken van de ‘hokjes’ een beetje simplistisch aanvoelen. Toch blijft de game vermakelijk en elke race is van begin tot eind spannend. 

De game is vanaf 11 oktober 2019 speelbaar op de Playstation 4, Xbox One, PC en straks op de Google Stadia. De game ligt op het moment in de winkel voor een prijs van €59,99.

+ Uitdagende tracks

+ prima modern jasje

- My Team weinig boeiends

3,5/5 sterren