images/fade/fade1.jpg

Hij is er eindelijk: Borderlands 3! De game is op 13 september uitgekomen voor de Playstation 4, Xbox One en PC. De game is geproduceerd door Gearbox Software en uitgegeven door 2K Games. Op dag van release heb ik de game in handen kunnen krijgen en er afgelopen weekend meteen vol in gedoken. En wat was het weer lekker zeg! 

Gespeeld op: Playstation 4

Over het verhaal
Borderlands 3 is een First-person shooter in een open wereld waar het looten van toffe wapens, armor en meer centraal staat. De game is, evenals zijn voorgaande twee delen, in een handgetekend stijltje vormgegeven. 
Na je keuze gemaakt te hebben tussen een viertal hele verschillende karakters (SIREN, FL4K, Moze of Zane) ga je aan de slag als zogenaamde ‘Vault Hunter’. Het is jouw taak om een sleutel te bemachtigen tot een grote Vault vol met epische loot. Uiteraard ben jij niet de enige die op zoek is naar deze onfortuinlijke schat; vijanden liggen vanaf de eerste minuut al op de loer. Je volgt dus een rode draad, maar het grootste gedeelte van mijn playthrough bestond uit ongelofelijk lekker knallen met waanzinnig veel verschillende vuurwapens, granaten smijten en klappen uitdelen met je blote mannenklauwen. Het getekende stijltje moest ik net als bij de voorgaande delen weer even aan wennen, maar tijdens mijn eerste speelsessie zat ik alweer neck deep in allerlei toffe sidequests en het hoofdverhaal – verdeeld over uiteenlopende locaties. 

Je character uitbouwen
Het uitbouwen van je skill tree begint eigenlijk al bij de keuze tussen de verschillende characters waar je mee start. Zane heeft van zichzelf een kinetisch schild, weer een ander kan zichzelf in een mech suit  hijsen of teleporteren. Welke speelstijl het best bij jou past, zoek je zelf maar uit. Wel kan ik je alvast vertellen dat het daar niet eindigt. Afhankelijk van je level, de intensiviteit waarmee je upgrades loot in de wereld en het uitvoeren van sidequests kun je uitgroeien tot een geheel eigen speelstijl. Zelf heb ik Zane gekozen en ben ik volledig gaan focussen op mijn kinetische schild, maar je kunt natuurlijk ook voor een stealthy speelstijl gaan met snipers en een perk voor onzichtbaarheid. De keuzes reiken dan ook verder dan vorige Borderlands delen. Dit is ook meteen het punt waarop de game het meest verbeterd is. De graphics zijn verder namelijk iets opgepoetst, maar niet opvallend veel mooier. Ook de speelstijl voelt vrijwel hetzelfde aan (op het sterk verbeterde, epische geluid van de wapens in dit deel na) en de wereld is iets meer gevuld met overige activiteiten buiten de hoofdmissies om.

Tone of Voice
Nu kan ik een heel verhaal gaan ophangen over het type humor en de gehele sfeer van de game, maar menig fan van het genre weet meteen waar ik het over heb als ik zeg dat dit weer precies zo aanvoelt als Borderlands 2. Lekker rauw op je dak, vol met cynische grappen en een heerlijke dosis zelfspot. Gedurende de hele game kom je allerlei (zonder te spoilen) heerlijke overdreven stereotypes tegen waar ik vaak goed om heb kunnen lachen. Het is zeker een type humor waar je van moet houden, maar als je destijds tevreden was met de aanpak van Borderlands 2, dan ga je dit ook hoogstwaarschijnlijk ook waarderen!  

Conclusie
Borderlands 3 speelt echt weer heerlijk weg. Het is een game waar je niet al te veel bij na moet denken en gewoon moet gaan knallen. Dit deel zijn er enorm veel soorten wapens toegevoegd, ook speelt het allemaal net weer wat soepeler. De quests zijn vaak niet enorm sterk, maar bieden wel constant een opening tot meer ravage en sloopgedrag. Mocht je echter voorbij de eindbazen willen komen, dan is het zeker wel aan te raden om veel sidequests mee te pakken waardoor je sterkere loot bemachtigd. Dat ga je nodig hebben!

De game is op 13 september 2019 uitgekomen. De hoofdmissies van Borderlands 3 zelf zijn al goed voor minimaal zo’n dertig uur, maar met de losstaande missies en talloze DLC in het verschiet is dit nog veel langer op te rekken 

+ Talloze wapens en upgrades

+ Veel activiteiten in een levendige wereld

+ Een hoop DLC in opkomst

- Hier en daar nog wat bugs

 

4,5/5 sterren