images/fade/fade1.jpg

H2x1 NSwitch DragonQuestBuilders2 image1600w

Uitgever Square Enix komt weer met een nieuw deel binnen de Dragon Quest franchise! De reeks is bekend vanwege de Japanse RPG-elementen in een fantasierijke wereld. De eerste Dragon Quest is uitgekomen in januari 2016 en bracht al een hoop lof met zich mee. De game is speelbaar op de Nintendo Switch en Playstation 4. Dragon Quest Builders 2 voelt misschien iets wat kiddyaan, maar het is enorm verslavend! Wil je weten waarom? Lees dan verder!

Gespeeld op: Playstation 4 

Bouwen en materiaal verzamelen
Fans van de eerste Dragon Quest Builders zijn er maar al te bekend mee: Ook in dit deel ga je steeds de hort op om verschillende karakters met belangrijke eigenschappen tegen te komen en bouwmaterialen te verzamelen. Je keer constant weer terug naar je thuisbasis, soms alleen en soms met onderweg tegengekomen hulpliederen. De verhaallijn kabbelt rustig voort en bevat geen enorme hoogtepunten, maar dient wel als de lijm die alle quests met elkaar verbindt. De dialogen met karakters en de vele uitstapjes naar afgelegen oorden zorgen ervoor dat je een heel arsenaal aan grondstoffen, stenen, ingrediënten, decoraties en andere snuisterijen in je rugtas mee kunt nemen. Hoe vaker je deze uitstapjes aanvaart, hoe groter je uiteindelijke nederzetting wordt. De hele premisse van de game draait uiteindelijk dan ook om het creëeren van een stad vol vruchtbare grond, leefbare gebieden en leuke, kleine panden als een kroeg of restaurant. Je werkt over het algemeen met blauwdrukken, voorbedachte bouwwerken dus, maar daar omheen kun je vrijwel alles naar eigen smaak invullen. Het roept je op tot creativiteit, zoals bijvoorbeeld een Minecraft dat ook heel goed weet te doen. 

scarecrow increase field size

Alleen of in co-op.
Je hebt de keuze om alleen een koninkrijk op te bouwen, maar nieuw binnen dit deel is dat je ook de optie krijgt om met in totaal vier man aan een nederzetting te werken (mits je een betaald abonnement hebt natuurlijk). Je kunt mensen uitnodigen om jouw eiland te checken en hieraan mee te bouwen. Ook is de optie beschikbaar gemaakt om de uitgenodigde alleen te laten kijken, zonder dat diegene aanpassingen aan jouw eigendom mag maken. En mis jij net die bepaalde steensoorten of dat mooie hekje rond jouw huis? Haal gemakkelijk een vriend erbij met de benodigde spullen en laat het uitwisselen maar beginnen! Dit hele multiplayer principe is duidelijk goed over nagedacht en beschermt je tegen ongevraagd sloopgedrag, maar geef je wel de optie om hulp te aanvaarden. Een toffe toevoeging ten opzichte van het eerste deel! 

Levendige wereld
Dragon Quest Builders 2 zit boordevol met levendige, vrolijke karakters in allerlei soorten outfits. Ook de vele monsters die (vrij onschuldig ogend) rondbanjeren in de spelwereld zijn divers en maken de game compleet. In grafisch aspect is het dan wel geanimeerd en ziet alles er geblokt uit, al wende dit voor mij heel snel en na een uurtje spelen stoorde het ontbreken van realisme mij helemaal niet meer. De game oogt kleurrijk en vrolijk, nog een stuk meer dan het vorige deel. Wel kwam ik regelmatig tijdens het spelen van de game rare, bijna apathische AI tegen. Karakters bleven op hun plek lopen terwijl ze bovenop een kist stonden of bevroren gewoon volledig. Vooral omdat het verre van realistisch is stoorde mij dit niet enorm, maar wanneer je wel bij dat desbetreffende kistje moet wezen kan het soms best irritant uitpakken. Naast dit dingetje, wat ongetwijfeld nog gepatched gaat worden, heb ik weinig technische problemen kunnen ontdekken. 

Bijna verslavend
Ik heb nu zo’n 15 tot 20 uur in de game zitten en heb nog een hoop uren te gaan. De campaigne is al enorm uitgebreid en daarnaast komt ook nog eens een multiplayer, vrij rondzwerven en kleinere activities doen aan bod. Het hele stijltje van de game moest ik even aan wennen, maar snel werd mij duidelijk dat dit een game is die echt voor jong en oud toegankelijk is. Je kunt als kind zijnde deze game op basisniveau spelen, of echt helemaal losgaan en een enorme uitgebreide stad maken. Juist de vrijheid die Dragon Quest Builders te bieden heeft in combinatie met de levendige, kleurrijke wereld zorgt ervoor dat ik waarschijnlijke nog lange tijd blijf plakken. 

+ Kleurrijke gebieden

+ lange storyline

+ creatieve vrijheid

- enkele bugs

4,5/5 sterren