images/fade/fade1.jpg

Days Gone is een nieuwe survival action-adventure game en ontwikkeld door SIE Bend Studio. De game is een Playstation 4 exclusive, zoals ook bijvoorbeeld God of War en Spider-Man dat zijn. De game is sinds 2016 in productie en is verschillende keren tentoongesteld tijdens de E3 gaming Expo. Was jij weer toe aan een nieuwe survival game waar je ‘freakers’ met bosjes tegelijk van kant maakt? Lees dan snel verder!

Gespeeld op: Playstation 4

Het verhaal van Days Gone
In Days Gone speel je als een stoere biker genaamd Deacon. Hij raakt gescheiden van huis en haard en moet dus zien te overleven in een wereld vol freakers (lees: soort rennende zombies). Zijn enige houvast is zijn motor en enkele vertrouwelingen gedurende het verhaal. Je probeert klusjes uit te voeren voor verschillende nederzettingen, waar je weer voorraden, munitie en andere levens behoevende middelen voor terugkrijgt. Terwijl je schakelt tussen allerlei kampen op verschillende locaties, baan je je een weg door de freakers door middel van dikke bijlen, knuppels, geweren, kruisbogen en ander zwaar geschut. De constante drang om te overleven zorgt ervoor dat je slim om dient te gaan met je voorraden. Soms is er geen andere uitweg dan jezelf door een leger van deze gedrochten te worstelen, maar een gevaarlijke situatie omzeilen door achterlangs weg te sneaken is soms geen verkeerde optie.  

Gameplay

De Playstation exclusives staan over het algemeen bekend om hun mooie graphics, soepele gameplay en een constante 30 fps. Ook bij Days Gone is dit weer het geval. Ik heb een aantal kleine glitches meegemaakt, zoals niet meteen weg kunnen rijden als je gas geeft op je motor en freakers die in elkaar lopen. Geen wereldschokkende dingen en een bekend verhaal bij open-wereld games. Ook vind ik de wapencirkel goed en inventief werken. Je kunt makkelijk van wapen wisselen of first aid kits en molotovs aanvullen. Ook werkt het rijden op je motor prima, al wekt het wel enige frustratie op wanneer je op weg bent naar een missie en je benzine weer op is. Het is duidelijk dat developer SIE Bend Studio hiermee een overlevingssfeer wil creëren, maar voor mij persoonlijk was het eerder irritant dan een vette toevoeging. 

Ook de NPC’s hebben hun vage momenten, maar zijn over het algemeen redelijk overtuigend. De voice acting laat op momenten wel te wensen over. Op bepaalde punten in het verhaal heb ik het idee dat de voice acting verouderd en achterhaald is, andere moment ga ik er helemaal in op en is het intrigerend. Op dat vlak schommelt de kwaliteit van de game nogal.

Echt in survival-modus
Je merkt duidelijk dat deze game bedoeld is om een angstaanjagende, opgejaagde sfeer neer te zetten. Je speelt de game veelal alleen, regelmatig in het donker en met hordes aan gillende, alles verscheurende freakers achter je aan. De freakers zelf zien er verrot en bizar agressief uit. Ze hebben, zoals je al vermoed, iets weg van zombies. Ze zijn alleen een stuk sneller. Sommige varianten strompelen, maar een hele hoop rennen in volle snelheid achter je aan. Juist daar zit de spanning voor mij. Je rent constant weg, draait terug om er een paar uit te schakelen, en rent weer door. Na een tijdje raak je uitgeput, waardoor je dus andere manieren moet gaan zoeken om te overleven. Ik heb inmiddels veel uur in de wereld van Days Gone met Deacon rond mogen lopen (en rijden), maar ik heb me eigenlijk nergens echt ‘veilig’ gevoeld. Ja, in de nederzettingen. De met prikkeldraad en hekken afgesloten kampen bieden een moment van rust. Hier gaf ik mezelf een moment om verbanddoosjes extra aan te vullen, mijn motor weer te voorzien van benzine en andere toffe ‘speeltjes’ aan te vullen.

Conclusie
De kille wereld van Days Gone zit constant in je kielzog. Tijd om op adem te komen is er bijna niet, terwijl je klusjes doet in ruil voor overlevingsmiddelen. De omringende characters hebben veelal toegevoegde waarde en bieden leuke activiteiten, maar een aantal van hen zijn niet al te best geschreven of laten steken vallen op het gebied van voice acting. Het verhaal in Days Gone is niet van extravagante kwaliteit, maar biedt een stevige basis voor de grote speeltuin waarin je je begeeft. De graphics zijn in orde, maar ook zeker niet baanbrekend. Days Gone is een game die je niet al te zwaar moet nemen. Geniet jij ervan om met een stoer character de hort op te gaan en je uit verschillende, levensbedreigende situaties los te breken? Probeer deze game dan snel!

Days Gone is dus alleen op Playstation 4 te spelen en gaat op het moment over de toonbank voor een adviesprijs van €59,99.

+ technisch prima in orde

+ contact opgejaagd gevoel’

+ grote, veelzijdige wereld

-voice acting soms niet al te best

- niet enorm innovatief

3/5 sterren