images/fade/fade1.jpg

Dirt Background

Wil jij je race skills naar een hoger niveau tillen? Zijn de arcade racegames van deze wereld jou te gemakkelijk? Wellicht is Dirt Rally 2.0 dan helemaal jouw ding!

Dirt Rally 2.0 is alweer het zevende deel binnen de Colin McRae Rally series en de opvolger van Dirt Rally uit 2015. De game is geproduceerd door Codemasters en draait op PC, Xbox One en PS4. De game is een Rally simulation en staat bekend om de vrij uitdagende tracks van over de hele wereld en een arsenaal aan vette offroad racewagens. 

 

Gespeeld op Playstation 4

 

De basis van Dirt Rally 2.0
In principe draait Dirt Rally 2.0 om het halen van een zo snel mogelijke tijd op iedere track. Wanneer je de Career mode in duikt, heb je de keuze uit Career Rally, Career Rallycross en verschillende Daily Challenges. In Career Rally neem je steeds deel aan Championships. Binnen deze Championships heb je Events, met elk event een aantal tracks. Dit verschilt van 6 km tot aan +16km en onder zonnige of juist barre weersomstandigheden. De Championships geven het niveau aan van de races, onder de naam ‘Clubman’, ‘professional’ enzovoorts. Career Rallycross hanteert hetzelfde principe, alleen is het hierbij zaak een zo snel mogelijk tijd neer te zetten op een circuit (inclusief Joker) in plaats van op een track. Tot slot zijn de Daily, Weekly en Monthly Challenges bedoelt om elke dag nieuwe uitdagingen te bieden, in verschillende raceclasses. Dit is offline mogelijk, maar kan ook competitief online. Uiteraard krijg je voor dit alles credits, die je weer in research en tuning van je bestaande auto kunt stoppen, of om je garage aan te vullen met nieuwe racemonsters. 

Een uitdaging, maar haalbaar
Soms zijn games moeilijk, niet omdat het slecht gamedesign bevat of vol met bugs zit, maar juist omdat het onvergeeflijk is. Dirt Rally 2.0 is zo’n game. Technisch is het dik in orde, ik heb dan ook nagenoeg geen bugs of glitches mogen ontdekken. Wel zit er een zekere learning curve in. Je speelt een track meerdere keren achter elkaar, tussendoor goed luisterend naar de instructies van je Bepaalde haarspeldbochten, hobbels en andere taaie stukken moesten er bij mij echt in slijten. Na een tijdje leerde in de baan, maar ook mijn auto, steeds beter kennen en heb ik daardoor mooie tijden neergezet. Voor mij ligt de charme van de games nou net bij dit principe: trial-and-error.

 

Technisch aspect
Dirt 2.0 ziet er vrij mooi uit, maar heeft in grafisch opzicht niet heel veel meer te bieden dan Dirt Rally uit 2015. De textures zijn iets opgepoetst en de belichting is een stuk meer aanwezig. Wat mij betreft is de heftige, vrij onrealistisch belichting een minpuntje van deze game. Rijden met een felle zon in je mik is juist realistisch, maar ze leggen het er soms wel iets te dik bovenop. Bepaalde stukken zie je gewoon bijna niks meer en ben je volkomen verblind. Dit gebeurde mij net ook iets te vaak om het nog realistisch te houden. Daarnaast is de wegligging mooi weergegeven. Steentjes spatten op en modder vliegt omhoog. Wanneer je echter de tijd neemt (die er eigenlijk niet is) om het vergezicht te bekijken, zie je dat daar een stuk minder aandacht aan geschonken is. Ook Codemasters is zich ervan bewust dat je ogen op de weg horen te blijven. Tot slot is de AI volhardend, realistisch en een tikkeltje agressief. Uiteraard spreek ik nu alleen over de Career Rallycross. Tijdens Career Rally kom je geen andere coureurs tegen, daar gaat het puur om de time trail.

Conclusie
Ik heb Dirt Rally 2.0 zowel met als zonder stuur gespeeld op de Playstation en het is flink pittig, maar ook enorm verslavend. Ik ben competitief ingesteld en heb echt urenlang zitten strijden om die anderhalve seconde extra op bepaalde tracks, om maar eerste te worden. Verder is het grafisch geen pareltje, maar oogt het wel vrij realistisch en stoort het niet. Dirt Rally 2.0 moet wel echt gezien worden als een racing sim . Rustig rondjes rijden en genieten van het uitzicht kun je wel vergeten! 
Easy to pick up, hard to master.

+ Lekker uitdagend

+ voelt realistisch aan

- lichtinval soms iets te intens

4/5 sterren